Начало | Продукти / Силициев диоксид

Силициев диокси

Силициев диоксид

Аморфният силициев диоксид е естествен минерал, който изгражда 59% от земната кора и е основно съединение в повечето от познатите ни скали. Среща се в различни форми като кварц, гранит и пясък, намира се естествено и в тъканите на човешкото тяло. Силициев диоксид – Молекулна формула SiO2 може да се използва като матиращ агент, помощник против слепване, полиращ агент като абразив и много други приложения. В зависимост от метода на производство има различни форми на синтетичен силициев диоксид; димящ, колоиден, утаечен и силикагел. Всяка форма има своите предимства в зависимост от размера на частиците, специфична повърхност, степен на твърдост и други показатели. "Минералкомерс" АД произвежда утаечен силициев диоксид. В крайната си форма силициевият диоксид изглежда като фин бял прах.

Намира приложение в следните индустрии:

В каучуковата промишленост служи като средна или силно подсилваща субстанция. Използва се в производството на покрития, колани, маркучи, материали за запечатване и уплътняване, текстилни и промишлени каучукови изделия, пластмаси.

В хранително-вкусовата промишленост се добавя към много храни и добавки, поради антислепващите му свойства. Добавен към продукта, силициевиат диоксид адсорбира значително количество влага, като запазва продукта сух. Предотвратява влиянието на влагата върху вкуса и аромата на храните.
Използва се широко като флуидизатор и сгъстител и подобрява текстурата на определени храни.
Силициевият диоксид се използва в производството на подправки, брашно и гранулирана захар. В готовата хранителна продукция като добавка ще го срещнете като хранителен емулгатор Е 551.

Козметична индустрия и продукти за лична хигиена:

В козметичната индустрия силициевият диоксид се прилага за различни цели, включително:

  • Използва се като абсорбент на излишната мазнина като има матиращ ефект върху кожата;
  • Използва се като пълнител за подобряване текстурата и консистенцията на козметични продукти.

Силицият е мек абразив, влаган в някои продукти за лична хигиена като пасти за зъби и ексфолианти. Подпомага премахването на повърхностни петна и мъртви кожни клетки.
В продуктите за лична хигиена предотвратява слепването на праховете и ги поддържа течливи.
Използва се също като сгъстител в козметиката като увеличава вискозитета на продуктите и осигурява гладка, кремообразна текстура.

Фармацевтична индустрия:

Силициевият диоксид се използва широко като пълнител и ексципиент в производството на твърди лекарствени форми като таблетки и капсули. Улеснява обработването, като подобрява характеристиките на течливост. Използва се като антислепващ агент на активните съставки в прахообразните фармацевтични продукти.
В производството на локални кремове и мехлеми подпомага абсорбирането на излишната влага и стабилизира продукта.

Сектор земеделие:

Силицият се добавя към почвата като подобрител на структурата и капацитета с цел задържане на вода. Понижава уплътняването на почвата и подобрява аерацията. Подпомага растежа на растенията.
Смята се, че силициевият диоксид подобрява здравето и растежа на културите чрез подобряване на структурната здравина на растителните клетки, като повишава устойчивостта към увреждане от екологични стресове като суша и болести. Това го прави ценен компонент в производството на торове. Повишава добивите при някои селскостопански приложения, особено култури, податливи на дефицит на силициев диоксид, като ориз и захарна тръстика.
Силициевият диоксид има инсектицидни свойства и се използва в някои земеделски приложения като естествена алтернатива на синтетичните инсектициди.

Строителна индустрия:

Силициевият диоксид е важен компонент в производството на различни строителни материали като цимент, керамика и стъкло.
Използва се за производство на стъкло за прозорци, стъкло за бутилки и фибростъкло и различни стъклени продукти.
Влага се в производството на керамика, плочки, тухли и огнеупорни материали. Химичсеката стабилност на силициевия диоксид както и високата температура на топене го правят незаменим компонент при производството на керамика.
Силициевият диоксид е важен съставка на портланд цимента, който е най-широко използваният тип цимент в света. Портланд циментът е смес от силициев диоксид, алуминиев оксид, железен оксид и калциев оксид. При нагряване образува твърд материал.
Неговото ниско термично разширение и висока термична стабилност го правят идеален компонент на строителни материали, които трябва да издържат на топлина, атмосферни влияния и други фактори на околната среда.

Пластмасова промишленост:

Силициевият диоксид подобрява физичните и механични свойства на пластмасите. Влага се в производството на термопласти, термореактивни пластмаси и еластомери, за подобряване твърдостта, стабилност на размерите и термоустойчивост.
Използва се като за производство на полипропилен и полиетилен, термоактивни материали като епоксидни смоли, използвани в покрития, лепила и композити. Силициевият диоксид осигурява подсилване, подобрява твърдостта и устойчивостта на износване на материала и увеличава неговата стабилност на размерите.
Силициевият диоксид се използва като пълнител в еластомери като силиконов каучук за подобряване на неговите механични и електрически свойства. Силициевият диоксид осигурява подсилване и подобрява твърдостта, стабилността на размерите и термичната устойчивост на материала.
Помага за намаляване на количеството полимер, необходимо за дадено приложение, което може да доведе до спестяване на разходи, подобрена ефективност на обработката и намалено въздействие върху околната среда. Освен това силициевият диоксид е нетоксичен, химически стабилен материал, който е съвместим с повечето пластмаси.

Производство на бои:

В бояджийската промишленост силициевият диоксид намира приложение като пълнител и сгъстител за подобряване на физичните и механичните свойства на боята. Добавя се както към бои на водна основа, така и към бои на основата на разтворители.
Добавянето на силициев диоксид към боята повишава нейната твърдост, издръжливост и устойчивост на абразия. Това я прави идеална за използване в зони с интензивен трафик или зони, подложени на атмосферни влияния и абразия.
Силицият действа като изравняващ агент, помага на боята да се разнесе равномерно и намалява образуването на следи от четка или други повърхностни несъвършенства.
Повишава блясъка и жизнеността на боята, осигурявайки гладка, лъскава повърхност.
Добавянето на силициев диоксид помага да се увеличи устойчивостта на топлина на боята.
В допълнение към останалите характеристики, силициевият диоксид е нетоксичен, химически стабилен материал, съвместим с повечето системи за боядисване, което го прави идеална съставка в продукти за боядисване. Помага за намаляване на количеството смола, необходимо за дадено приложение, което води до спестяване на разходи, подобрена ефективност на обработката и намалено въздействие върху околната среда.

Електронна индустрия:

В електронната индустрия силициевият диоксид намира различни приложения, като в микроелектрониката където се използва за производството на интегрални схеми.
Той е идеален изходен материал за производство на полупроводникови устройства заради кристалната си структура и висока чистота. Високата прозрачност и ниския индекс на пречупване правят силиция основен компонент в производството оптични комуникационни системи за предаване на светлинни сигнали на дълги разстояния.

Енергиен сектор:

Силицият е ключов компонент на много видове слънчеви панели, включително монокристални и поликристални силициеви слънчеви панели.
Силицият се използва като компонент при производството на някои видове литиево-йонни батерии като им помага да осигурят дългосрочна производителност и стабилност.
Изполава се като материал при производството на горивни клетки, които преобразуват химическата енергия, получена от водородно гориво, в електрическа енергия.
Той е също материал в производството на топлоизолация за сгради и промишлени съоръжения. Благодарение на своите добри изолационни свойства Силициевият диоксид спомага за съкращаване на разходите чрез намаляване потреблението на енергия.

Пречистване на водата:

Силицият се използва като филтърна среда в системите за пречистване на вода за отстраняване на примеси като суспендирани твърди вещества, частици и микроорганизми от водата.

Силицият се използва като регулатор за поддържане на неутрално рН в третираната вода. Това е важно за подобряване на вкуса и качеството на третираната вода.
Намира приложение в йонообменни системи за омекотяване на водата чрез отстраняване на твърди йони като калций и магнезий, които могат да причинят калцификация и корозия в тръби и арматура.