Начало | Продукти / Натриев силикат

Натриев силикат

НАТРИЕВ СИЛИКАТ (ВОДНО СТЪКЛО)

Натриев силикат разтвор се произвежда чрез разтапяне на твърд силикат в автоклави.

Дели се на два основни вида:

  • алкални силикати със съотношение SiO2: Na2О от 1.6 -:- 2;
  • неутрални силикати със съотношение SiO2: Na2О от 2 -:- 3.5.

Алкалните силикати притежават висока, но преходна алкалност не повреждат текстилните влакна, чудесни отрицателни катализатори на корозията, поради което са основни компоненти на голяма част от перилните препарати и препарати за обезмасляване и премахване на налепи от метални и машинни части.

Неутралните силикати се употребяват като суровина за получаване на утаен силициев диоксид, метални силикати и огнеупорни вещества.

Силикатите с отношение три или повече са отлични свързващи вещества за лепене на хартия и картон. Употребяват се още за получаване на водоустойчив бетон, за приготвяне на киселиноустойчиви замазки и огнеупорни материали.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Почистващи препарати:

Антикорозионно вещество, буферно вещество, стабилизатор против избелване, дефлокулиращ агент, овлажняващ агент, фосфатен заместител, агент контролиращ вискозитета, агент за суспензиране на петна, емулгатор, сол дефлокулант, инхибитор на корозията, омекотител за вода или като повърхностноактивно вещество.

Целулоза и хартия

Стабилизатор при избелване с хидроген пероксид, агент срещу преотлагане при обезцветяване на отпадна хартия, лепило при производство на велпапе, шпули и етикети.

Текстил

Стабилизатор при избелване с хидроген пероксид, буферно вещество при процеси за оцветяване чрез напояване на плата.

Химикали

Кварцов източник при производство на:утаен силициев диоксид, силиказоли, силикагели, зеолити за детергенти, употребява се като катализатор и молекулярно сито, съспензионен агент при производство на синтетични глини и диспергиращ агент при производството на титаниев диоксид, бои, лакове и др.

Металургия

Втвърдяваща добавка за производство на пясъчни матрици и леярски сърца за цветни и черни отливки, втвърдяваща добавка за производство на заваръчни електроди.

Строителство

Втвърдяваща добавка, антикорозионно и устойчиво вещество при производство на огнеупорен и киселиноустойчив цимент, шприцован бетон, тухли, изолационни панели, циментови добавки, глазиране, бои, покрития, дефлокуант за керамична глина, сгъстяване на пръстта (циментиране), втвърдяване на бетон, уплътняване на песачливи почви, импрегниране на дърво и камък и т.н. Водното стъкло е полезно свързващо вещество на твърди вещества, като вермикулит и перлит. Когато се смесват с гореспоменатите леки агрегати, водното стъкло може да се използва за направата на твърди, високотемпературни изолационни плоскости, използвани за огнеупорни материали, пасивна пожарозащита и високотемпературни изолации, като монтажни приложения за изолация на тръби. Когато се смесват с фино смлени минерални прахове, като например прах от вермикулит (който е обикновен скрап от процеса на ексфолиране), може да се получат високотемпературни лепила

Минно дело

Свързващо вещество таблетиране, производство на брикети и блокове и гранулиране.

Третиране на вода

Стабилизацията на отпадъците с водно стъкло е подходяща за различни видове токсични прахове (включително радиоактивен прах) и утайки (то се втвърдява или изсушава по-бързо), което прави отпадъците по-подходящи за транспортиране и съхранение. Ускорител при флокулация, антикорозионно вещество, буферно вещество. Водното стъкло се използва като пречистващ агент в пречиствателните станции за отпадъчни води.То ще се свърже с по-тежки молекули и ще ги извади от водата.Водното стъкло се използва в магическите кристални градински играчки от 80-те години на миналия век. Когато водното стъкло се комбинира с избор на различни метали в разтвора, водното стъкло ще доведе до утаяване на металите. Всеки метал ще се утаи отделно, причинявайки различен цвят сталагмит.

Ремонт на автомобили

Може да се използва водно стъкло(натриев силикат) за уплътняване на уплътнението на главата. Вместо да се сваля главата, в радиатора се излива бурканче с "течно стъкло" и се оставя да циркулира. То се впръсква чрез водата на радиатора в горещата точка на двигателя. Тази техника работи, тъй като при 93 °С натриевият силикат губи водните молекули, за да образува много мощен уплътнител, който няма да се разтопи под 815 °С. Този подход често се използва от нетърпеливи продавачи на употребявани автомобили, за да прикрият износено уплътнение на главата.
Ремонтът с натриев силикат на уплътнението на главата може да се задържи до две години и дори в някои случаи дори по-дълго. Ефектът ще бъде почти мигновен, а парата от водата на радиатора ще спре излизането на изгорелите газове в рамките на минути от прилагането му. Този ремонт работи само при загуба на вода до цилиндъра или вода при контакта и с въздух и където натриевият силикат достига температурното "преобразуване" при 93 °С.

Керамика

Водното стъкло се използва като дефлокулант в глинести суспензии, предотвратяващи утаяването на суспензията, което на свой ред дава възможност за равномерно наслояване. При неорганичната технология се използва водно стъкло за намаляване на вискозитета на суспензиите.

Нефтена промишленост

Водното стъкло се използва като емулгатор в пречистването на маслото.

Укрепване и стабилизиране на терена

Водното стъкло се използва за укрепване на пясъчен терен, което увеличава неговата стабилност, което се изисква при изграждането на пътища, тунели, канали или язовири, докато се използва и за стабилизиране на свлачища.

Свързващи вещества

Водното стъкло се използва като свързващо вещество в хартията, текстила, картона (опаковъчен), строителството (шлифовъчни колела) и други индустрии.

Огнеупорни замазки

Добавеното водно стъкло подобрява топлоустойчивостта на огнеупорните шпакловки и увеличава тяхната способност за разширяване, което на свой ред означава по-добро фиксиране на конструктивните елементи.

Огнеупорни панели

Водното стъкло се използва като свързващо вещество и огнеустойчивост в незапалими, леки топлоизолационни панели, които се използват във влакове, самолети и лодки.

Други области на приложение

Водното стъкло се използва за полиращи пасти и дървесни лакове, намалява запрашеността на чакълестите пътища, използва се за запечатване на пукнатини в бетонови тръби, за подобряване на добива на растителни масла, пречистване на киселини.